Project Description

Soproni Taródi-vár (Bolondvár) látogatása tárlatvezetéssel

A Taródi-váras idegenvezetésünkre csak védettségi igazolvány birtokában érdemes jelentkezni a vár múzeum jellege miatt.

Sopron egyetlen ma is álló vára a Taródi-vár a Lővérek egyik ékessége. Sokan csak Bolondvár néven emlegetik. A vár egyszemélyes megálmodója, tervezője és építője Taródi István, egy megszállott soproni várépítő polgár. Élete és vára története inspiráló gondolatként szolgál minden látogatója számára.

A soproni Taródi-vár és kapitányának története

Taródi Istvánt már gyermekkorában is különc természetűnek tartották és az évek során egyre ez csak tetőzött. Végül nem csak képletesen emelt falakat maga köré, hanem valóban felépítette középkori jellegű lovagvárát, ráadásul Sopron védelmére.

A munkát sosem kerülte. Az anyagiakban szegény családját segítve már 9 éves korában munkába állt. Emellett az iskolában is jeleskedett, munka mellett szakmát is tanult.

Munkájához szükséges eszközeinek tárolására az 1940-es években egy favárat épített deszkákból és bádoglemezekből. 1951. május 1-én valóra vált egy álma, amikor a soproni Lővérek tetején, a Nándor-magaslaton megvásárolhatott egy telket. A Kolostorerdő szegélyén nyújtózkodó új birtokára felcipelte a belvárosi ház udvarán lebontott favárat, majd az új helyén felállítva megkoronázta vele a Felsőlővéreket. Az egyik erkélytartó gerendára kitett egy kitömött baglyot. Ekkor a helybeliek elnevezték Bagolyvárnak a különös építményt.

Nem telt bele sok idő, Taródi István nagyobb vállalkozásba kezdett. Kővárat és köré kőfalat álmodott. A terv megvalósítása nem volt egyszerű és gondtalan feladat. Hosszas tervezés, fejtörés előzte meg egyszemélyes építkezést. A kővár építése pontosan 50 évig tartott. Taródi István, a vár megálmodója, tervezője és egyszemélyes építője fél évszázadon át rakta napról napra egyre magasabbra a nehéz kőtömböket. Sokan nem értették meg különös hobbiját és értetlenségük tetőfokaként Bolondvárnak nevezték az arra méltatlan építményt.

A Taródi vár egyénileg is látogatható, de értéke és rejtéjei csak a soproniseta.hu idegenvezetésével válnak teljessé.

Soproni Taródi-vár (Bolondvár)

A Taródi-vár látogatása tárlatvezetéssel

Vezetett sétánkat Sopron különös történeteiről és egyedi világáról híres városrészén, a Lővereken át vezetjük a Taródi-várhoz. Indulási és érkezési helyünk a Hotel Szieszta recepciója (Sopron, Lővér körút 37.). A mindennel együtt kb. 3 órás program során így sopron patinás városrészét és benne féltett kincsünket a Taródi-várat is felfedezzük. E modern kori csoda és a benne kialakított múzeum megtekintésére akár 1-1,5 órát is igénybe vehet, miközben többek között megtudhatjuk, miért is kezdett ilyen különös építkezésbe Taródi István. A vár titkai is csak idegenvezetésünkkel kerülnek felfedésre. Kőről kőre elevendik fel a várkapitány minden elképzelése és megvalósított ötlete, szem elől rejtett tervei. Ismerjük hát meg Sopron e különös épületét és rejtélyét!

A Taródi várat bemutató sétánk információi

Időben: kb. 3 óra
Térben: 3,8 km
Nehézség: közepes séta
Ajánlott: Mindenkinek, különösen a várak szerelmeseinek.
Indulás: Sopron, Várisi út 4.
(Hotel Lövér recepciója)
Időpontok:

A Hotel Lövértől indulva
hétfő, kedd, szerda, csütörtök 14:00

szombaton 15:00

(Csak várbeli tárlatvezetéssel a helyszínen Lővérek séta nélkül 2000 Ft/fő:
hétfő, kedd, szerda, csütörtök 15:00 és szombaton 16:00)

Egyedi időpontban is!

Díj: 3000 Ft/fő (belépővel együtt).
12 év alatt szülővel ingyenes.
Csoport esetén kedvezmény.

További hasonló soproni kiránduló programjaink