Kerékpárral Ausztriába

Frissítés 2022.09.13.
Jelenleg egészségügyi korlátozás nélkül léphetünk át Ausztriába és nincsen turisztikai szempontból említendő vírusellenes intézkedés érvényben.

Ígértem tájékoztatást bringás vendégeimnek a magyar-osztrák határ átlépésének aktualitásáról. Röviden összefoglalva. Teszt hiányában angol/német nyelven igazolt oltás vagy gyógyultság esetén bringázhatunk át. Részletek alább.

Hogyan mehetünk át?

  • A határátkelőn bizonyítani kell a védettség 3 módjának egyikét.
  • TESZTELÉS: 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszteredmény birtokában. Aki belépésnél nem tud tesztet felmutatni, belépés után 24 órán belül pótolhatja.
  • VÉDETTSÉG: Tesztkötelezettség nélkül beutazhatnak azok, akik a felgyógyulásukról, a fertőzöttségen átesettségükről, az antitest teszt által kimutatott ellenanyagról orvosi / hatósági igazolással (német vagy angol nyelven) rendelkeznek, ez 3 hónapig érvényes.
  • OLTÁS: Tesztkötelezettség nélkül beutazhat az, aki a Pfizer/Biontech, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson&Johnson, a Sinopharm oltóanyagát választotta. A Szputnik V vakcinát még nem fogadja el Ausztria. Az oltási igazolás (német vagy angol nyelven) az első oltást követő 22. naptól használható beutazásra. Ez 3 hónapig érvényes, melyet a második oltás hat hónappal meghosszabbít, így összesen 9 hónapra válik biztosítottá a zavartalan beutazás lehetőség az első oltástól számolva. Abban a speciális esetben, ha legalább 21 nappal az oltást megelőzően pozitív PCR-tesztről mutatunk be igazolást, vagy az oltást megelőzően pozitív antitest igazolást mutatunk fel már az oltás napjától érvényes az igazolás.
    Az oltásról tehát nem elegendő a magyar védettségi igazolvány. Az igazolásokat (oltásról, gyógyultságról) német vagy angol nyelven is szükséges bemutatni. Ezekre a jogszabály mellékel mintát, de bármely több nyelven kiállított igazolás vagy fordítás is elfogadott, ha az adattartalma a mintának megfelel. Itt találhatók a minták, amit az oltópont vagy a háziorvos pecsételhet:

    Forrás: ÖGB Burgenland szakszervezet magyar nyelvű irodájának Facebook oldala.

Hol mehetünk át?

A Fertőrákos-Fertőmeggyes (Mörbisch) kerékpáros határátkelő pont nonstop nyitva. Ez a tókerülő kerékpárút határátkelője.

A Fertőrákos – Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) személyforgalmú határátkelő jelenleg 05:00 és 19:00 között tart nyitva.

Mire számíthatunk még Ausztriában?

Éttermekben és kerthelyiségekben leülni csak védettségi okmánnyal tudunk. Ezt szigorúan kérik. Ne lepődjünk meg, ha személyes adatainkat és étteremben elfoglalt helyünket feljegyzik. Ezt az esetleges kontakt kutatás miatt teszik. Beltéri helyeken (pl. bolt, gyógyszertár, öltöző) a maszk használata is előírt. Ausztriában a vírus ellenére sem terjedt el a bankkártyás fizetési lehetőség. Ezért mindig legyen nálunk euró készpénzben.

Ui.: Az információk nem a személyes véleményemet tükrözik, hanem a jogi szabályozást.

Forrás és további információk: