Osztrák határnyitás

Kedves Bringás Vendégeim!

Ígértem tájékoztatást a magyar-osztrák határnyitásról. Lássuk, hogy tudunk most átjutni Ausztriába.

Röviden összefoglalva:
Teszt hiányában angol/német nyelven igazolt oltás vagy gyógyultság esetén bringázhatunk át.

Részletek alább.

Hogyan mehetünk át?
  • 2021.05.19-én 0 órától turisztikai jelleggel is lehet Ausztriába utazni Magyarországról.
  • A határátkelőn bizonyítani kell a védettség 3 módjának egyikét.

  • TESZTELÉS: 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszteredmény birtokában. Aki belépésnél nem tud tesztet felmutatni, belépés után 24 órán belül pótolhatja.
  • VÉDETTSÉG: Tesztkötelezettség nélkül beutazhatnak azok, akik a felgyógyulásukról, a fertőzöttségen átesettségükről, az antitest teszt által kimutatott ellenanyagról orvosi / hatósági igazolással (német vagy angol nyelven) rendelkeznek, ez 3 hónapig érvényes.
  • OLTÁS: Tesztkötelezettség nélkül beutazhat az, aki a Pfizer/Biontech, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson&Johnson, a Sinopharm oltóanyagát választotta. A Szputnik V vakcinát még nem fogadja el Ausztria. Az oltási igazolás (német vagy angol nyelven) az első oltást követő 22. naptól használható beutazásra. Ez 3 hónapig érvényes, melyet a második oltás hat hónappal meghosszabbít, így összesen 9 hónapra válik biztosítottá a zavartalan beutazás lehetőség az első oltástól számolva. Abban a speciális esetben, ha legalább 21 nappal az oltást megelőzően pozitív PCR-tesztről mutatunk be igazolást, vagy az oltást megelőzően pozitív antitest igazolást mutatunk fel már az oltás napjától érvényes az igazolás.

    Az oltásról tehát nem elegendő a magyar védettségi igazolvány. Az igazolásokat (oltásról, gyógyultságról) német vagy angol nyelven is szükséges bemutatni. Ezekre a jogszabály mellékel mintát, de bármely több nyelven kiállított igazolás vagy fordítás is elfogadott, ha az adattartalma a mintának megfelel. Itt találhatók a minták, amit az oltópont vagy a háziorvos pecsételhet:

    Forrás: ÖGB Burgenland szakszervezet magyar nyelvű irodájának Facebook oldala.

  • Beutazás online regisztrációja június 10 után megszűnt. Már nem kell magunkat előzetesen regisztrálni.

Hol mehetünk át?

A zöld határon jelenleg nem közlekedhetünk, csak a határátkelő pontokon.

A Fertőrákos-Fertőmeggyes (Mörbisch) kerékpáros határátkelő pont jelenleg le van zárva. Ez a tókerülő kerékpárút átkelőhelye. Várhatóan 2021. június 24-től ismét átjárható ez a kerékpáros határátlépő pont.

A Fertőrákos – Szentmargitbánya (Sankt Margarethen) határátkelő jelenleg 05:00 és 19:00 között tart nyitva.

Ui.: Az információk nem a személyes véleményemet tükrözik, hanem a jogi szabályozást.

Forrás és további információk: