„Vasfüggöny” kerékpártúra Sopronból
a Fertő-tóhoz borkóstolással

Soprontól a Fertő-tó kerékpárúton csak 10 km, de az oda vezető élmény még több, ha sorra vesszük a látnivalókat túravezetőnkkel. Induljon tehát a kerékpártúra a Hűség városától a világörökség részévé nyilvánított Fertő-tó partjáig. A vasfüggöny és egy elfeledett kor nyomában a világörökséggé nyilvánított Fertőrákos boraival fűszerezve.

Mi az a világörökség?

A világörökség egy olyan fogalom, mely egyaránt magában foglalja a világ és az emberiség számára fontos, kiemelt jelentőséggel bíró, és ezért megőrzendő épített értékeket, természeti tájakat és ezek együtteseit is.

Útvonal: Soproni kerékpárkölcsönzőnk – belváros – Várkerület – Tómalomfürdő – Kecske-hegyi kilátó – Fertőrákos – pellengér – püspöki palota – Vasfüggöny Múzeum – pincelátogatás – borkóstolás – Fertő-tó tópart – sétahajózás – cölöpházak – fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház – Mithrász-szentély – országhatár – Fertőmeggyes (Mörbisch) – fertőmeggyesi kilátó – országhatár – Páneurópai Piknik Emlékpark – Széchenyi István Emlékerdő – Sopronkőhida börtön és fegyház – Sopron

Kerékpárkölcsönzés Sopronban vagy Fertőrákoson

Ha nem otthonról hozzuk a saját kerékpárunkat vagy csak egyszerűen egy jó minőségű túrakerékpárral indulnánk kirándulni, érdemes Sopronban kölcsönözni. Erre két 24 órás (nonstop) kölcsönzőnk is rendelkezésre áll.  Nyáron és ősszel a sok kalandvágyó kiránduló miatt javasolt előre foglalni online, kényelmesen pár kattintással kötelezettségek nélkül. De bármikor betérhetünk egy-egy túrabringáért.

Indulás Sopronból a Várkerületen át

Sopron bármely pontjáról is indulunk (akár a Lővérekből, akár a belváros közeléből) először a Várkerületet keressük fel. Innen nyílik ugyanis a Tűztorony mellől az Ikvahíd utca. Az Ikvahíd és a Balfi utca sarkától kezdődik a kerékpárút kitáblázott szakasza. Elsőként a Szent Mihály templomig vezet majd fel a kerékpárút a belváros szívéből a gazda negyed utcáin.

Sopron - Várkerület. Indulás Sopronból a Fertő-tó irányába kerékpárral.

Első pihenő: Poncichter negyed

A belvárost magunk mögött hagyva a poncichter vagy más néven gazda negyedében találjuk magunkat. A népi barokk stílust viselő házak hamar fel fognak tűnni. Éppen úgy, mint az ország második legnagyobb gótikus temploma a Szent Mihály templom. A kerékpárút pont előtte vezet el. Itt érdemes pihenőt tartani, ugyanis a templom lépcsőjéről pazar kilátás nyílik a Tűztoronyra és a hegyvidékre. A továbbiakban könnyű dolgunk lesz. A körforgalmat elhagyva – a Fertő-tó irányát jelző kerékpárutat követve – csak lefelé gurulunk Tómalomig.

Szent Mihály templom a poncichter negyedben.

Vizek világa Sopron határában: Tómalom

A nagy suhanás közben Tómalom megér egy megállót. Éppen olyan csodálatos ez a táj, mint a Fertő, csak kicsiben. Időzzünk egy keveset a horgászstégekre kisétálva az úszó nádszigetek között. Tovább tekerve fürdőzhetünk is Tómalomfürdő völgyben lévő strandján.

Tómalom

Félúton a Fertőig

A kerékpárút Tómalom után elhalad a Kecske-hegyi kilátó mellett. A torony a domb tetején található, nem közvetlenül a kerékpárút mellett. Érdemes egy fél órás kitérőt tenni és a táblát követve a kerékpárt feltolni a kilátóig. Onnan visszanézhetünk Sopronra és kitekinthetünk a Fertő-tóra. A környező települések közül nem csak az alattunk lévő Sopronkőhida, hanem Kismarton (távcsővel a kastélya) is látszik.

Tómalom

Erdei kerékpárúton

Sopron és Fertőrákos között erdei kerékpárúton haladunk. Minden évszakban magával ragadó a nem mindennapi táj. Közúton is eljuthatnánk Fertőrákosra, de szebb és biztonságosabb az erdő alatt. Közúton mindig viseljünk sárga mellényt, szürkülettől kezdve pedig kapcsoljuk be a kerékpár világítását, villogóját!

Úton kerékpárral Fertőrákos és a Fertő-tó felé Sopronból.

Fertőrákos: rómaiak borától a pellengérig

Fertőrákos méltán lehet a világörökség része épített és természeti értékei miatt. Egyik megrendítő látványossága a pellengér, ami több száz éven át volt a bűnösök vezeklő, azaz szégyenoszlopa. Akit bűne miatt elítéltek, ide kötözték ki egy időre a köznép szeme láttára. Érdemes felkeresni legalább egy fotó erejéig. Túravezetőnk egészen elképesztő történetekkel eleveníti fel itt a múlt eseményeit a római kortól napjainkig.

Fertőrákos - pellengér - szégyenoszlop

Fertőrákos: Vasfüggöny Múzeum

Fertőrákos Fő utcáján a kerékpártúra névadó állomása a Vasfüggöny Múzeum vár bennünket. Egyik legértékesebb állomásunk a kirándulás során. A házigazda egy nyugalmazott határőr, aki hitelesen mutatja be nekünk a vasfüggöny korát. Megtudhatjuk, miért és technikailag hogyan szelte ketté Európát 2000 km hosszan az egykori határzár. Kiderül, mi magyarok milyen szerepet játszottunk ebben és mi vezetett a lebontásához. Magyarországon egyedülálló módon itt ki is próbálhatjuk az elektromos jelzőrendszer egy megmaradt szakaszát.

Vasfüggöny Múzeum - Fertőrákos

Fertőrákos: Borkóstoló pincelátogatással, a kerékpártúra tetőfoka

Szomjunkat oltva mi sem segít jobban, mint a Soproni Borvidék remek borainak és jellegzetességeinek kóstolás általi megismerése. Mindezt autentikus környezetben a hordók társaságában. Természetesen a főszereplő a híres soproni kékfrankos. Legendáit és a borkóstolás etikettjét túravezetőnk sosem titkolja el.

Fertőrákos - Vasfüggöny Múzeum és borkóstoló pincelátogatással

Fertő-tó: Világörökségben fürdünk

Fertőrákos után a Fertő-tó partjára kanyarodunk, amit a Fő utca végén Sopronból jövet táblák is jeleznek. Kövessük a kikötő és a Fertő-tavi vitorlástelep felé vezető jelzést. A kerékpárút nádtengeren át vezet le a Fertő partjáig. Ha azonnal nem támadjuk meg a mindenféle finomsággal kecsegtető büféket, akkor rögtön belógathatjuk a lábunkat a világörökség részévé nyilvánított Fertő-tóba. Érdemes a strandra is betérni, kellően színvonalas, mégis természet közeli.

"Vasfüggöny" kerékpártúra Sopronból a Fertő-tó partjára Fertőrákos irányában

Fertő-tó: 1 órás sétahajózás a Drescher Line flottájával

Fertőrákos kikötőjéből óránként indulnak sétahajók kapitányi ismertetővel. Semmiképp nem érdemes kihagyni a hajóutat. Ritka jó program és lehetőség ez Magyarországon. A tó hangulata mindenkit magával ragad. A sétahajók fedettek, így esőben is kiváló alternatív lehetőség. Ugyanakkor a hajók fedélzetén is időzhetünk élvezve a napsütést és a mellettünk repkedő sirályok hajó hullámai közötti halvadászatát. A kapitány úr nem csak izgalmas csatornán kormányoz bennünket, hanem a tó érdekességeibe is beavat minket, miközben elkortyolhatunk egy pohár bort vagy kávét a hajó büféjének köszönhetően. A kerékpárt a kikötőben hagyhatjuk a kerékpártárolóban lezárva.

Sétahajózás a Drescher Line flottájával a Fertő-tavon Fertőrákos kikötőjéből.

Fertő-tó: cölöpházak

Fertőrákos kikötője mellett egy egész utca épült vízben álló cölöpökre. Nem mindennapi élmény itt sétálni. Menjünk ki bátran egészen a végéig. Közben a biciklik maradhatnak a hajókikötő kerékpár tárolójában lezárva.

Fertőrákos tópart - Cölöpházak a Fertő-tó felett.

Visszaúton: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Elhagyva a Fertő-tó partját visszafelé ismét Fertőrákoson át vezet az utunk. A település Sopron felőli végén, a domb tetején fogad bennünket az egykori kőfejtő, amiben korszerű barlangszínház is kialakításra került. Sok-sok történet és csoda fűződik a monumentális emberi alkotáshoz, melyet túravezetőnk is örömmel bemutat, de helyi idegenvezetést is választhatunk, ha csak magunk érkezünk.

Fetőrákosi kőfejtő és barlangszínház

Magyar – osztrák országhatár

A fertőrákosi kőfejtőnél dönthetünk, hogy egyenesen visszaindulunk Sopronba Tómalom felé vagy teszünk egy kis kitérőt az országhatáron át a B10-es jelzésű kerékpárút, azaz Fertőmeggyes (Mörbisch), esetleg a távolabbi Ruszt (Rust) városába. Ha az országhatár felé megyünk, hamarosan határkövek mellé érünk. Pár méterre a határtól pedig a római kori Mithrász-szentélyt is látogathatjuk.

Magyar - osztrák országhatár Fertőrákos és Fertőmeggyes között - határkő

Fertő-tó felett Fertőmeggyesnél

A csodaszép Fertőmeggyesre átgurulva máris ott a Vasfüggöny kerékpárútra rákanyarodva megkezdjük a fertőmeggyesi kilátóhoz való feltekerésünket. A szőlősorok között pazar kilátásunk lesz az alattunk elterülő 300 négyzetkilométeres tóra és nádasára. A kilátó melletti kútnál és padoknál biztosan percekig fogunk csodálkozni a ritka látványban. Ha kipihentünk magunkat, csak átgurulunk a határon és máris a Páneurópai Piknik Emlékparkhoz érünk szinte tekerés nélkül.

A Fertő-tó felett a fertőmeggyesi kilátónál

Páneurópai Piknik Emlékpark

Közvetlenül az országhatár mellett, de már magyar oldalon látogathatjuk a Páneurópai Piknik Emlékparkot. Szabadtéri táblái végigvezetnek a Páneurópai Piknik, mint történelmi esemény lépésein, egykori hangulatán. Emlékfák, nemzetek ajándékai és Melocco Miklós szobrászművész Áttörés című szobra teszi naggyá a múlt tanulságait. „Vasfüggöny” kerékpártúránk történelmi síkja is itt zárul, ide futottak ugyanis az elmúlt kor szálai, itt ér véget az Európát kettéválasztó határzár története. Kerékpártúránk kis része azonban még hátra van.

Páneurópai Piknik Emlékpark Fertőmeggyes után

Széchenyi István Emlékerdő

A Páneurópai Piknik Emlékpark mellett közvetlenül az autóút másik oldalán gróf Széchenyi István emlékére ültették a soproni erdészek az Akadémiai Emlékerdőt. Ezzel Széchenyi István előtt tisztelegnek, aki saját fizetéséből hozta létre a Magyar Tudományos Akadémia elődjét. Az emlékerdőbe minden évben egyetlen új fát ültetnek. Így minden évben annyi fa áll ott, ahány éves éppen a Magyar Tudományos Akadémia.

Széchenyi István Akadémiai Emlékerdő a Páneurópai Piknik Emlékpark mellett

Visszaút Sopronba

Innen már könnyű dolgunk van. Az emlékerdőtől 10 km Sopron. A határtól távolodva az autóúton Sopronkőhidára érünk. Itt a börtön- és fegyház mellett vezet vissza az út Tómalomra, majd a már ismerős úton Sopronba.

A túravezetővel rendezett kirándulás információi:

Időben: kb. 8 – 10 óra (ebből kerékpározás kb. 4 óra)
Térben: 40 km
Nehézség: túra (aktív korban átlagos erőnléttel gond nélkül teljesíthető)
Ajánlott: kb. 13 éves kortól
Indulás: Sopron, Lővér körút 37. (Hotel Szieszta kerékpárkölcsönzője)
Időpontok: áprilistól októberig
időpont egyeztetés után.
Díj: 11 990 Ft/fő
(benne: kerékpárkölcsönzés, túravezetés, borkóstoló)
Garancia: élménygarancia, árgarancia

Hasonló kerékpáros kirándulások, túrák túravezetővel Sopron környékén: