Fertőparti kerékpáros kirándulás Rusztra

Az egész Fertő körbe biciklizése a jártasabb bringásoknak ajánlott. Előbb próbáljuk ki magunkat egy kisebb (oda-vissza 24 km-es) kiránduláson. Ehhez ajánlom a csodás, ausztriai Ruszt városkát közvetlenül a Fertő-tó partján. Patinás, öreg házai, utcái, terei a mai magyar nyugati határszél egyik legszebb városának, Kőszegnek a hangulatát idézik. A gólyák városa címmel is büszkélkedik a nyári hónapokban a ruszti kéményein állomásozó több száz gólyának örvendezve. Útközben igazi Fertő-tavi hangulat vár bennünket a víz, a nádas és szőlőtőkék gyűrűjében.

Miért Rusztra?

Ruszt a Történelmi Magyarország legkisebb városa. Sopronhoz hasonlóan az Őrvidék ékszerdoboza. Amilyen kicsi, olyan szép. Hangulatos borozó udvarai, a Heurigerek a borkedvelő kerékpárosok kedvenc pihenő helyei.

Útvonal végig kerékpárúton: Fertőrákosi Kerékpárkölcsönzőnk (Fő út 242.) – B10-es kerékpárút – Fertőmeggyes (Mörbisch) vagy igény szerint komppal Fertőrákos – Fertőmeggyes – B10-es kerékpárút tóparti ága – Ruszt – Madárrezervátum – Belváros – B10-es dombvidéki ága – Burgenlandi borvidék szőlői – országhatár – Római kori Mithrász-szentély – Fertőrákosi kőfejtő – Pincelátogatás és borkóstoló (igény szerint) – Szégyenoszlop – Kastély – városfal – Fertőrákosi Kerékpárkölcsönző

Kerékpárkölcsönzés Fertőrákoson

Ha nem otthonról hozzuk a saját kerékpárunkat vagy csak egyszerűen egy jó minőségű túrakerékpárral indulnánk kirándulni, érdemes Fertőrákoson kölcsönözni. Erre hosszú nyitvatartású kölcsönzőnk is rendelkezésre áll.  Nyáron és ősszel a sok kalandvágyó kiránduló miatt javasolt előre foglalni online, kényelmesen pár kattintással kötelezettségek nélkül. De bármikor betérhetünk egy-egy túrabringáért.

Nádason át a kikötőig

Fertőrákost a Fertő nyílt vizétől több kilométer nádas választja el. Ez az óriási kiterjedésű nádas a tó mintegy felét teszi ki. Különleges élővilágnak ad otthont, amit több nemzetközi természetvédelmi egyezmény oltalma biztosít.
A nádason 3 km hosszú mesterséges földnyelven jutunk át a fertőrákosi kikötőig.

"Vasfüggöny" kerékpártúra Sopronból a Fertő-tó partjára Fertőrákos irányában

Vízen járunk, világörökségben fürdünk

Fertőrákos kikötője mellett egy egész utca épült vízben álló cölöpökre. Nem mindennapi élmény itt járni. A mesterséges szigetről kisétálunk a víz fölé cölöpökre épült utcára és nádtetős cölöpházaihoz. Pár méterre már vár bennünket a komp, amire bringáinkat feltéve már indulunk is hullámok között Fertőmeggyesre (Mörbischre).

Fertőrákos tópart - Cölöpházak a Fertő-tó felett.

Komppal a határon át

Jó időben a hajó fedélzetén napozva élvezzük az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj szépségét és a komp mögött portyázó sirályok szárnyalását. Vízi utunk áthalad az egykori vasfüggöny és a mai országhatár vonalán.

Sétahajózás a Drescher Line flottájával a Fertő-tavon Fertőrákos kikötőjéből.

Fertőmeggyesről Rusztra a farmok mellett

6 km sík kerékpárút vezet minket Ruszt városkába. Többször találkozunk kedvtelésből épített állattartó kertekkel és a Fertő közelsége miatt itt tanyázó vadmadarakkal. Látványuk lélekemelő. Olykor megállunk megfigyelni, hogyan élik gondtalan életüket.

Ruszt a gólyák városa

Éppen, hogy csak elérjük fő úticélunk városát, máris egy madárrezervátum fogad bennünket egy kis kilátóval a tóparton. Szemügyre vehetjük a nyugodtan napfürdőző ludakat és gólyákat. Ha kedvet kapnak, egészen közel merészkednek hozzánk. Sokszor figyelnünk kell, el ne üssük az úttesten libasorban átkelő családokat, akik itt kivételes elsőbbséget élveznek.
A tópart után Ruszt történelmi központjába jutunk, ami nagyon hasonlít Sopronhoz, csak éppen kicsiben. Rusztot hívhatnánk, akár Kis-Sopronnak is. Elődeink viszont nem így, hanem a Történelmi Magyarország legkisebb városaként tisztelték rangja miatt.
Rusztban az a szép, hogy telis-tele van hagyományos borozókkal (Heurigerekkel). Olyan egyszerű, mégis pompás, szőlővel futtatott udvarokkal, ahol a legjobban ízlik a Burgenlandi Borvidék nedűje. Amíg borozunk, kávézunk, a gólyák látványáról sem kell lemondanunk. Ahány ház, annyi gólyafészek épült a kéményeikre. Csőrös lakóik pedig szorgalmasan repkednek felettünk, ha éppen nem a fészkükben kelepelnek.

Lankás dűlőkön vissza Fertőmeggyesig

Ruszt látogatása után egy másik, dombvidéki kerékpárúton kanyarodunk vissza Fertőmeggyes felé. Innen látunk majd rá igazán a tóra a szőlősorok között vezető kerékpárúton. Útközben a megállókon az osztrák szőlősgazdák furcsának tűnő, de látványos szokásairól mesél túravezetőnk. Így megtudjuk, miért ültetnek rózsát a helybeliek a szőlősorok végére és miért füstölnek.
Átgurulunk meggyfáiról híres Fertőmeggyesen, a gyönyörű falucskán, ami egykoron Ruszthoz hasonlóan Magyarország része volt.

Mesélő határkövek az országhatáron

Ritkán látunk határköveket, főleg közelről. Ne hagyjuk ki, ha már végre engedély nélkül megközelíthetőek. A rajta lévő jeleknek minden oldalon külön jelentősége van, amit túravezetőnk sem titkol el. Megemlítjük azt is, miben különböznek és egyeznek a Sopron melletti határkövek a többitől.

Magyar - osztrák országhatár Fertőrákos és Fertőmeggyes között - határkő

Római kori napisten, Mihtrász barlangjában

A határtól néhány méterre bújik meg a Mithrász-szentély. Mithrász, a római kor katonáinak erőt adó napistene tiszteletére építették kb. 2000 éve. Épségét és vele együtt az istenhez köthető misztériumvallás kultuszának fennmaradását a Vasfüggöny megközelíthetetlen árnyéka is óvta. A kis földalatti imahely ingyenesen látogatható. A vallás tanainak ismerete pedig érdekessé teszi a ma ismert vallások jelentőségét.

Fertőrákosi Kőfejtő

Elhagyva a Fertő-tó partját visszafelé ismét Fertőrákoson át vezet az utunk. A település Sopron felőli végén, a domb tetején fogad bennünket az egykori kőfejtő, amiben korszerű barlangszínház is kialakításra került. Sok-sok történet és csoda fűződik a monumentális emberi alkotáshoz, melyet túravezetőnk is örömmel bemutat, de helyi idegenvezetést is választhatunk, ha csak magunk érkezünk.

Fetőrákosi kőfejtő és barlangszínház

Borkóstoló egy hagyományos pincében

Kerékpártúránk tetőfoka szinte kivétel nélkül a várva várt borkóstolással egybekötött pincelátogatás. Szomjunkat oltva mi sem segít jobban, mint a Soproni Borvidék remek borainak és jellegzetességeinek kóstolás általi megismerése. Mindezt autentikus környezetben a hordók társaságában. Természetesen a főszereplő a híres soproni kékfrankos. Legendáit és a borkóstolás etikettjét túravezetőnk sosem titkolja el.

„Jó bornak nem kell cégér”, de mi azért szívesen kínálunk meg számunkra kedves és kétkezi munkánkkal készült borainkkal. Egy hagyományos – poncichter – pincébe betérve a poharak mellett megismerheted a borkóstolás történelmi szokásait, illemét és a garantáltan örömteli módszereit.

Fertőrákos - Vasfüggöny Múzeum és borkóstoló pincelátogatással

Fertőrákos: rómaiak borától a pellengérig

Fertőrákos méltán lehet a világörökség része épített és természeti értékei miatt. Egyik megrendítő látványossága a pellengér, ami több száz éven át volt a bűnösök vezeklő, azaz szégyenoszlopa. Akit bűne miatt elítéltek, ide kötözték ki egy időre a köznép szeme láttára. Érdemes felkeresni legalább egy fotó erejéig. Túravezetőnk egészen elképesztő történetekkel eleveníti fel itt a múlt eseményeit a római kortól napjainkig.

Fertőrákos - pellengér - szégyenoszlop

Középkori városfal a falu közepén

A püspöki palota és a Fertőrákos középkori mezővárosi rangja magával vonta a település védelmének megerősítését. A fal nem veszi teljesen körbe a középkori városmagot, csak északon és délen. Keleten a Fertő mocsárvilága, míg nyugaton a Rák-patak és Fertőmelléki-dombság nyújtott természetes védelmet. Máig megmaradt falszakaszai tövében Fertőrákos történelmi korokat felidéző emlékművei hirdetik az idáig vezető út viszontagságait és szépségeit.

Célunk egy szép és sokat mutató kerékpáros kirándulás

Bringatúránkat az indulási pontban, a Fertőrákosi Kerékpárkölcsönzőben zárjuk. A bringáktól való elköszönés után jóleső láblógatásba kezdünk és örömmel javasolunk finom fogásokkal váró közeli vendéglátóhelyeket az elvesztett kalóriák pótlásához.

TARTS VELÜNK
ÉS LÁSS TÖBBET A FERTŐBŐL!

Egy plusz élmény a Fertőn: 1 órás sétahajózás a Drescher Line flottájával

Fertőrákos kikötőjéből óránként indulnak sétahajók kapitányi ismertetővel. Semmiképp nem érdemes kihagyni a hajóutat. Ritka jó program és lehetőség ez Magyarországon. A tó hangulata mindenkit magával ragad. A sétahajók fedettek, így esőben is kiváló alternatív lehetőség. Ugyanakkor a hajók fedélzetén is időzhetünk élvezve a napsütést és a mellettünk repkedő sirályok hajó hullámai közötti halvadászatát. A kapitány úr nem csak izgalmas csatornán kormányoz bennünket, hanem a tó érdekességeibe is beavat minket, miközben elkortyolhatunk egy pohár bort vagy kávét a hajó büféjének köszönhetően. A kerékpárt a kikötőben hagyhatjuk a kerékpártárolóban lezárva.

A túravezetővel szervezett kirándulás információi:

Időben: kb. 5-6 óra (ebből kerékpározás kb. 2,5 óra)
Térben: 24 km
Nehézség: Könnyebb kerékpáros kirándulás gyakori megállókkal.
Aktív korban átlagos erőnléttel gond nélkül teljesíthető.
Ajánlott: kb. 12 éves kortól
Indulás: Fertőrákosi Kerékpárkölcsönző (Fő utca 175.)
Időpontok: áprilistól októberig egyeztetés után.
Díj: 11 900 Ft/fő
(benne: kerékpárkölcsönzés, túravezetés, pincelátogatás és borkóstoló, kompjárat díja).Minimum létszám 2 fő.
Csoport esetén kedvezmény.
Garancia: élménygarancia, árgarancia

Hasonló kerékpáros kirándulások, túrák túravezetővel Sopron környékén: