„Pálos” kerékpáros kirándulás Sopronból
a Szalamandra-tóhoz

Tekintsd meg kerékpárral az Alpokalja páratlan szépségű hegyvonulatai között megbújó féltett kincseinket Sopronból Sopronbánfalvára bringázva! Ismerd meg a túravezetővel az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend történetét, egyik legnagyobb épen maradt pálos kolostorával és templomával. A testi és lelki felfrissüléshez Sopron legfinomabb forrásvize lesz a segítségünkre a Szalamandra-tó partján.

Kik azok a pálosok?

A pálos rend az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend. Központja egy lengyelországi kolostorban van, a magyar pedig Pécsett. Pálos közösségek vannak a budapesti sziklatemplomban, Márianosztrán és Petőfiszálláson.

Útvonal: Soproni kerékpárkölcsönzőnk (Hotel Sziesztában, Lővér körút 37.)- Lővér körút – Erzsébet-kert – Sopronbánfalva – Szalamandra-tó – Természetbarát-forrás – Pálos-Karmelita kolostor és templom – Hősi temető – Sopron

Kerékpárkölcsönzés Sopronban a Lővérekben

Ha nem otthonról hozzuk a saját kerékpárunkat vagy csak egyszerűen egy jó minőségű túrakerékpárral indulnánk kirándulni, érdemes Sopronban kölcsönözni. Erre két 24 órás (nonstop) kölcsönzőnk is rendelkezésre áll.   Nyáron és ősszel a sok kalandvágyó kiránduló miatt javasolt előre foglalni online, kényelmesen pár kattintással kötelezettségek nélkül. De bármikor betérhetünk egy-egy túrabringáért. Ha a vezetett kerékpártúrára jelentkezünk az már magában foglalja a kerékpár biztosítását is  a kirándulás idejére.

Indulás a Hotel Szieszta kerékpárkölcsönzőjétől

Mi a Szalamandra-tóhoz a Lővérek városrészben található kölcsönzőnktől (Lővér körút 37. – hotel recepciója mellett)  szoktunk indulni, mert innen a legkönnyebb a kerékpártúra célpontjait elérni.

Első állomás: Erzsébet-kert

A Hotel Sziesztától az uszoda felé indulva a Lővér körúton igazából csak gurulni kell egyenesen az első lámpás közúti kereszteződésig. Itt kell rögtön (még a lámpák előtt) egy derékszögű kanyart venni és a belváros helyett Sopronbánfalva (másik nevén Sopron-Kertváros) felé irányt váltani.

Ajánlott azonban a lendületből visszavenni és tenni egy kört kerékpárral a soproniak kedvenc pihenőparkjában, az Erzsébet-kertben. Minden évszakban elbűvölő.

Az Erzsébet-kert Sopron bájos pihenőparkja.
Az Erzsébet-kert számos ritka fafaja mellett magában rejti a város történelmének 1-1 szeletét. Többek között találkozhatunk itt gróf Bánffy Miklós egykori külügyminiszterünk emlékhelyével. Az erdélyi származású polihisztornak köszönhetjük az 1921-es, Trianon utáni soproni népszavazás jogi lehetőségének kiharcolását. Végeredményben azt, hogy Sopron magyar város maradhatott. Szobra az utóbbi években átadott köztéri műalkotások legszebbike.
A soproni Erzsébet-kert a helyiek kedvenc pihenőparkja. Kerékpárral is körbejárhatjuk.

Sörház zenepavilonnal

Az mai soproni sörgyárat is időben megelőző sörházzal, hangulatos kerthelyiségével és zenepavilonjával is találkozni fogunk. Sajnos eredeti pompájában csak a zenepavilonnal, a többit a II. világháború elpusztította. De emlékhelyük, fotóik, történeteik felelevenednek a táblák és túravezetőnk által is.

Sörház és zenepavilonja az Erzsébet-kert régi képeslapján.

Faóriások királya a mamutfenyő

Itt található az ország legöregebb mamutfenyője. Megtalálni nem lesz nehéz. A park közepén kimagaslik többi társa közül. Átölelni is csak a nagycsaládosok vagy csoportok tudják egyszerre.

Mamutfenyő a soproni Erzsébet-kert közepén.

Sopronbánfalva – Bartók Béla dédapjának szülőfaluja

Az Erzsébet-kert elhagyása után pár méterrel már a Sopronbánfalva tábla mellett gurulunk el.

A falu környékét régen kelták majd a rómaiak is lakták. A 6. századtól bajor és frank törzsek telepedtek le a területen, ettől kezdve a németség a legmeghatározóbb népcsoport. A Trianoni békeszerződés a falut Sopronnal együtt Ausztriának ítélte, de a Nyugat-magyarországi felkelés során létrehozott Lajtabánság kikiáltásával válsághelyzet alakult ki. A határt kijelölő hatalmak meghátrálásra kényszerültek, ami határrevízióra adott lehetőséget. Az ekkor kiírt Soproni népszavazás végeredménye nyomán a falu ismét Magyarországhoz került.

A második világháború után a településen élő németek jelentős részét is kitelepítették. Sopronbánfalva a 20. század folyamán fokozatosan egybeépült Sopronnal, és 1950-ben a városhoz csatolták, melynek azóta is része.

Szalamandra-tó Soprontól nem messze Sopronbánfalva mellett

Célunk a Szalamandra-tó

Hegyvidéki tavaink közül a Szalamandra-tó a legközelebbi Sopronhoz. Ezért is célpontja a könnyebb kerékpáros kirándulásoknak. Sopronbánfalva végén a főúton haladva (de még a település végét jelző tábla előtt) egy erdő felé mutató narancssárga színű táblát keressünk Szalamandra-tó felirattal. Ez a tó felé vezető Várhely utcába irányít bennünket. Menjünk rajta végig, majd tovább a földúton egészen a tóig.

Természetbarát-forrás a Szalamandra-tó mellett.

Természetbarát-forrás, fedett pihenő, tűzrakó

Kedvelt, mégis csendes horgászparadicsom a Szalamandra-tó. Sokan járnak ide kocsival a tóparton lévő Természetbarát-forráshoz. Ez a Soproni Egyetem szerint Soproni-hegyvidék legtisztább és legfinomabb vizű forrása. Itt órákig is időzhetünk a padokon. A legnagyobb melegben is jól esik itt hűsölni a völgyben fekvő tó partján. Az esőtől sem kell félnünk, találunk fedett pihenőt. Ha kedvünk tartja és nincs tűzgyújtási tilalom (itt ellenőrizhetjük), még szalonnát is süthetünk a kijelölt tűzrakó helyen.

Fedett pihenőhely a Szalamandra-tó mellett. Így esőben sem ázunk el.

Foltos szalamandra

Ne lepődjünk meg, ha találkozunk a Soproni-hegység egyik ritka és egyben védett kétéltűjével, a tó névadójával a foltos szalamandrával. A róla szóló legendákkal ellentétben ártalmatlan, jámbor állat. Tenyérnyi nagyságáról, citromsárgától narancssárga színig terjedő egyedi mintájáról és viszonylag lomha mozgásáról ismerjük meg. Ne fogjuk meg, mert védett és érintése bőrirritációt okozhat!

Foltos szalamandra a Soproni-hegység ritka védett kétéltűje

Ha van kedvünk irány a Görbehalmi-tó vagy Brennbergbánya

Kedvünk szerint felkereshetünk még egy hangulatos, sőt sokkal nagyobb hegyvidéki tavat a szomszédos Görbehalom település mellett. Ehhez nincs más dolgunk, csak visszagurulni a Brennbergi útra (aszfaltos főút, amin jöttünk Sopronból) és tovább menni a következő településig, Görbehalomig (kb. 2,5 km). Itt a Görbehalmi Bányászmúzeumnál kanyarodjunk le a főútról és rövidesen elénk tárul a Görbehalmi-tó.

Görbehalom után Brennbergbánya következik. Magyarország egykori legnagyobb szénbányászati központja. Egyik legkedveltebb turista látványossága kocsmatemplom. Idáig csak az edzettebb kerékpárosok tekerjenek el, ugyanis odáig emelkedik az út. Mi a vezetett kerékpáros kiránduláson csak a Szalamandra-tóig szoktunk menni, majd visszafordulunk a Sopronbánfalvára a kolostorhoz.

Görbehalmi-tó vagy más néven Fehérúti-tó.

Sopronbánfalva: a 300 éves lépcső

Sopronbánfalva szívében a Pálosok teréről egy 88 fokos lépcső vezet fel a pálos kolostorhoz. Felfelé 14 szent vigyázza az oda igyekvők lelki békességét. A szobrok jelképezik a pálosok hitvallását és tanításaikat. Ha közben megfáradunk a 7 pihenő egyikén megállva biztosan elkápráztat bennünket a barokk lépcsősor aprólékos kidolgozottsága.

300 éves lépcső a Pálosok terétől a pálos kolostorig.

Pálos kolostor és templom

Megtekinthetjük az egyetlen magyar alapítású férfi remeterend egykori, mára felújított és elvonulási központként, egyfajta különleges hotelként működő pálos kolostort és a hozzá kapcsolódó templomot. Túravezetőnk a pálosok egyedülálló szokásaiba is beavat minket.

A Pálos templom és kolostor Sopronbánfalva ékköve
A Pálos templom és kolostor Sopronbánfalva felett
A Pálos templom freskói.

Sopronbánfalva: Hősi temető

A pálos kolostort egyhagyva Nyugat-Magyarország egyik legszebb völgyben fekvő temetőjét a sopronbánfalvai katonai temetőt látogatjuk, ahol többek között kb. 2000 I. és II. világháborúban elhunyt katona alussza örök álmát nemzetiségétől függetlenül.

Sopronbánfalva - Hősi katonai temető emlékművei között.

Ilyen egyben megható és egyben szép temetőt leginkább csak filmek útján láthatunk. Túravezetőnk közben beavat minket a világháborúk helyi következményeibe.

I. és II. világháborúban elhunyt katonák sírhelyei a sopronbánfalvai katonai temetőben.

Visszaút Sopronba

Innen már könnyű dolgunk van. A hősi temetőt elhagyva rögtön a Felsőlővérek városrészben találjuk magunkat nem messze a Taródi-vártól. Már csak néhány perc tekerés a Kőfejtő úton a menetiránya szerint és hamarosan az uszodánál érünk ki a Lővér körútra, ahonnan már ismerős az út a Hotel Szieszta kerékpárkölcsönzőjéig.

A túravezetővel rendezett kirándulás információi:

Időben: kb. 3 óra (ebből kerékpározás kb. 1 óra)
Térben: 10 km
Nehézség: kirándulás (aktív korban átlagos erőnléttel gond nélkül teljesíthető)
Ajánlott: kb. 12 éves kortól
Indulás: Sopron, Lővér körút 37. (Hotel Szieszta kerékpárkölcsönzője)
Időpontok: májustól októberig
péntek: 16:00.Egyéb időpontban egyeztetés után.
Díj: 4000 Ft/fő
(benne: kerékpárkölcsönzés, túravezetés).Csoport esetén kedvezmény.
Garancia: élménygarancia, árgarancia

Hasonló kerékpáros kirándulások, túrák túravezetővel Sopron környékén: