A soproni Ciklámen-tanösvény

A Ciklámen-tanösvény a Soproni-hegyvidék legismertebb sétaútja. Nem véletlenül! Kanyargós útja a Soproni Parkerdő legszebb részeire kalauzol bennünket, természetesen az ősszel virágzó, szemet-lelket gyönyörködtető ciklámen mezőkön keresztül. Érinti a Várhely-kilátót a kelták egykori földváránál és elvezet a Szalamandra-tó mellé. Egy soproni kirándulás tökéletes része!

Ciklámen-tanösvény információs táblája

Miért pont ciklámen?

Az erdei ciklámen csak az Alpokalján érzi jól magát nálunk, ezért csak itt találkozhatunk vele az országban. Szépsége és viszonylagos ritkasága miatt soproni erdők egyik meghatározó jelképe.

Megközelítés

Sopron bármelyik pontjáról könnyedén elérhető a Ciklámen-tanösvény kezdőpontja. Az 1-es és 2-es jelzésű helyi buszjáratok kb. 20-30 percenként indulnak a Jereván lakótelep irányából a Hotel Lövérig. Ez utóbbi a végállomás, azaz a buszforduló. Itt kell leszállnunk. A tanösvény a kő buszmegállóval szembeni oldalról indul, nagy tábla jelzi térképpel együtt a buszmegállótól 20 méterre.

Indulás a Hotel Lövér buszmegállójától

A szállodáktól a Lővér-körúttal párhuzamosan haladó Ciklámen-tanösvényen kezdjük meg utunkat. Eltévedni nem lehet, ha a fák törzsére felfestett ciklámen virágot követjük rögtön a kiindulási ponttól kezdve. A fehér alapú turistajelzés gondosan ki van táblázva az út során.

Nem kell sokat haladnunk és máris egy felhagyott kőfejtőhőz érkezünk, amin jól nyomon lehet követni a rajta egymás után megtelepedő növényvilágot, ahogyan a természet visszahódítja az életterét.

Ezután rövidesen a Deák-kútnál hűsölhetünk a termetes jegenyefenyők és égerfák alatt, amíg fényt deríthetünk a Deákkúti Vármegye érdekes történetére.

Ciklámen-tanösvény túristajelzése
Deák-kút, a Ciklámen-tanösvény hűsítő állomása

A Károly-magaslat oldalában haladva közelítjük meg a Kecske-patak völgyét, ahol az érdekes levelű vöröstölgyek árnyékát élvezhetjük amíg a völgyben a haladunk a Pedagógus-forrás felé. A szurdokvölgyben pihenőhely és friss forrásvíz vár minket. Akár a nyári zápor ellen is menedékre találunk a csörgedező patak mellett.

Visszatérhetünk a tanösvényre vagy egy igazán rövid kitérővel a Fáber-rét és a Szalamanra-tó is útba ejthető. Szépségük és elragadó tájképük miatt nem érdemes kihagyni egyetlen hegyvidéki kirándulásból sem a környék legnagyobb fennsíkját és a mellette húzódó völgyben létrehozott hegyvidéki tavat sem.

Bármerre is kalandozunk, a Hétbükkfa pihenőponttól már a Ciklámen tanösvény kanyargós útján haladunk a Tacsi-árok felett a 2013-ban felújított Hármas-forráshoz. Itt ismét padok, tűzrakóhely és eső elleni menedék áll rendelkezésünkre a frissítő forrásvíz kortyolgatására.

Hármas-forrás jelzése a Ciklámen-tanösvényen.
Kitérő a Cikláman-tanösvényről a Hármas-forrás felé

Nincsen már túl messze az út legmagasabb pontja, egyre közelebb jutunk a Várhelyhez, a kelta kori földvár maradványaihoz és annak halomsírjaihoz. A magaslaton áll az ingyenesen látogatható Várhely-kilátó, ahonnan a legjobb kilátást élvezhetjük a környék kilátói közül, hiszen egyik sincsen ilyen magasan. Elénk tárul az egész Soproni-hegyvidék, a város, a Fertő-tó és a Hanság, valamint az Alpokalja és a Kis-Kárpátok vonulatai. Érdemes itt eltölteni egy kellemes fél órát.

Kilátás a soproni Várhely-kilátóból
Várhely-kilátó a Ciklámen-tanösvény mellett csodálatos kilátással a Soproni-hegyvidékre

A tanösvény Sopron-Bánfalvára vezet vissza minket a ciklámenek nyomán. Innen lakott település mentén sétálhatunk vissza Sopronba kb. 1 óra alatt, vagy felszállhatunk egy buszjáratra is. Ennél azonban célszerűbb a Szalamandra-tó és a Fáber-rét felé visszamenő utat választani, ha még nem esteledik.

Főbb információk

Ciklámen-tanösvény hossza: 9 km
Végigmenni rajta kényelmesen: kb. 3-4 óra nézelődve
Mikor járható? Egész évben.
Van-e bármilyen veszélye? Semmi. Sötétedés miatt ne késő délután induljunk.
El lehet-e tévedni? Lehetetlen. Gondosan ki van táblázva. Kövessük a fákon a ciklámen stilizált jelképét!