Project Description

Erdei kirándulás a soproni Károly-kilátóhoz

Sopron legkeresettebb kilátója, a Károly-magaslat csúcsán álló Károly-kilátó. Nem csak Sopron ikonikus jelképe, a valóban varázslatos kilátás miatt ide kirándulni. A mellette újonan épült, ingyenesen látogatható Kőhalmy Tamás Vadászati Múzeumot interaktív kiállításával az aprónépet és a felnőtteket is biztosan le fogja nyűgözni. Ez önmagában már egy tartalmas kirándulás lehet, de ekkor még szó sem esett a messze földön híres Soproni-hegyvidék erdeiről, a kilátó alatti kalandparkról és a Lővérek sajátos világáról. Tartson hát velünk egy szemet-lelket gyönyörködtető erdei kirándulásra az Alpokalja peremén!

Mi is az Soproni Parkerdő?

Kiránduló útvonalakkal, kilátókkal, pihenőhelyekkel és számtalan aktív pihenést szolgáló attrakcióval kiépített erdő.

Ebben a Soproni Erdészet élen jár! Ugyanis az ország kilátókban leggazdagabb városát köszönhetjük nekik. Ti jártatok már mind a 10-ben?
Ha nem, gyertek mielőbb, mert évente több, mint egymillió alkalommal keresik fel a kirándulók. Ennyien nem tévedhetnek.

Sopron jelképe a Károly-magaslat és a Károly-kilátó

A körpanorámás kilátást nyújtó Károly-kilátó a Tűztoronyhoz és az erdei ciklámenhez hasonlóan Sopron és a várost övező erdő jelképévé vált. Éppen úgy, mint a fenyőillatú hegyvidéki levegő. Egy könnyebb kirándulás során ezen csodák között kalandozunk el betekintést nyerve a hazai erdőgazdálkodásba.
A soproni Lőverek szállodái felett őrködő Károly-kilátó felkeresése osztálykirándulások, családi városlátogatások kellemes emlékét nyújthatja.

Javasolt útvonalterv a kék háromszög jelzésen: (Sopron) Lőverek szállodái – fenyves erdő – sípálya – Daloskő – Dalos-hegyi kőfejtő – Károly-magaslat és kilátó – Kőhalmy Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum – Ciklámen-tanösvény – (Sopron) szállodák

Ez a program a város melletti hegyvidéknek köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy a nem kimerítően hosszú útvonalon minden érdekesség szem elé kerüljön.

Megismerhetjük az erdő életét és érdeklődéstől függően, akár részletesen is betekintést kaphatunk a magyar erdőgazdálkodás szakmaiságába. Emellett a közkedvelt Károly-kilátóból és több magaslati pontról is szemügyre vehetjük Sopront, valamint a Fertő-tó vidékét. A város és az erdő szoros kapcsolata önmagában is különleges érzést nyújt mind a helyi polgároknak, mind az ide látogatóknak.

Ezt tovább tetőzik az évszakok változása nyomán bekövetkező szezonális látványosságok, mint a lombfakadás, tavaszi kikelet, nyári fajgazdagság, szentjánosbogarak násza, ciklámenvirágzás, őszi lombszíneződés vagy a téli, havas erdő látványa.

Az útvonal minden időben tartogat olyan látványosságot, amivel rabul ejti a kirándulók szívét. A hétköznapi gondok feledését az Alpokalja friss levegője garantálja. Aki ezt mégis kevésnek érzi, segítséget remélhet egy pohár soproni kékfrankos vörösbortól is.

Túravezetővel még izgalmasabb és gyakran indul!

Az indulás egyedi igény szerint a város bármely pontjáról történhet. A fix időpontokban meghirdetett kirándulás a Hotel Sziesztától (Sopron, Lővér körút 37.) indul.

A kirándulás közben rövidebb-hosszabb megállókat tartunk, amelyek alkalmával bemutatásra kerül az erdő általános biológiai élete és az út során látható érdekességekhez igazodva a helyi, soproni erdők. Az út első felében a Károly-magaslatig több állomást tartunk a terep emelkedése miatt, így könnyítve meg a fizikai igénybevételt.
Az első állomáspontok alkalmával megismerjük a magyar és a soproni erdők állomány-alakulásának történetét. Megtudhatjuk, mikor mennyi erdővel rendelkezett az ország és milyen okok vezettek a változásokhoz. Ezt követően a lombos és a fenyves faállományok jellemzőit vesszük sorra.

Elkalandozunk a fenyvesek világában, hogy megértsük azok sajátos világát. Szemügyre vesszük az erdőkben történő természetes folyamatokat és feltárjuk azok jelentőségét, okait, okozatait. Átgondoljuk az emberi beavatkozások célját és szükségességét. Megismerjük a klíma és a termőhely erdőkre gyakorolt hatását, amit magunk is észrevehetünk

Felfelé haladva megismerkedünk az állományalkotó fafajokkal, azok elkülönítésével, gazdasági értékével. A sípályán megállva tiszta idő esetén szép kilátás nyílhat a Fertő-tóra.

Tovább haladva a Dalos-kőre érünk, ahol ismertetésre kerül a hely története, valamint Sopron történelmének legfontosabb szemelvényei. A hegygerincre felérve megérkezünk a Károly-magaslatra, hol számos program közül választhatnak. Lehetőség van a Károly-kilátóba való feljutásra. (Mivel nem mindenki szokott felmenni, ezért a belépő árát a kirándulás nem tartalmazza.) A kilátóban helyi természettudósok életének, munkásságának kiállítása is megtekinthető.

Tiszta időben gyönyörű körpanorámában lehet részünk. Az erdő fölött szemlélődve mind Sopron, a közeli települések, a környékbeli táj, az Alpokalja-hegyei (pl. Schneeberg), mind a Fertő-tó és vidéke elénk tárul. A Károly-magaslaton továbbá ismeretterjesztő táblák, színvonalas erdei büfé, játszótér, egy kisebb, élő növénygyűjtemény áll rendelkezésre a szabadprogram eltöltésére. Mosdó ingyenesen vehető igénybe vehető a kilátó nyitvatartási idejében.

A kilátó mellett ingyenesen látogatható a Soproni Erdészet által működtetett Kőhalmi Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum. Az erdei múzeum 3 szinten mutatja be a soproni hegyvidék életközösségeit a kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas és színvonalas, szó szerint kézzel fogható, interaktív kiállítás.

Körsétánkat folytatva a Ciklámen-tanösvényen kezdjük el az ereszkedést. Nyár végén és ősszel részünk van a tanösvény névadó, késői virágának felfedezésében. Tovább haladva lefelé változatos erdőrészleteken át haladunk, melyben fiatal és idős erdőfoltok váltják egymást. A Deák-kút feletti fenyvesben álomszerű világban érezheti magát a kiránduló, miközben szép kilátás nyílik az alattunk húzódó völgybe a szállodákhoz való visszaérkezésig.

Időben: kb. 3 óra
Térben: 5 km
Nehézség: közepes séta, kirándulás
Ajánlott: Gyerekektől a nyugdíjasokig
Indulás: Sopron, Lővér körút 37.
(Hotel Szieszta recepciója)
Időpontok:

Jelenleg:

hétfő, szerda: 09:00
szerda 13:00
szombat 9:50

Áprilistól:

szombat 09:50

Egyedi időpontban is.

Díj: 3000 Ft/fő
12 év alatt szülővel ingyenes
Csoport esetén kedvezmény